duminică, 15 august 2021

"Numără stelele" de Lois Lowry - primele 5 capitole - povestire și părere

                         "Numără stelele" de Lois Lowry - primele 5 capitole - povestire și părere


  Carte: Numără stelele

  Autor: Lois Lowry

  Editura: Arthur

  POVESTIRE

  În această carte care urmărește viața în anul 1943 la Copenhaga a fetei de 10 ani Annemarie Johansen, momentan, se prezintă modul de viață al familiei acesteia, și al familiei Rosen. Este o carte de istorie, care nu are acțiuni foarte intense, dar pare a fi emoționantă. 

  Familia Johansen este formată din 4 persoane - Annemarie, Kirsti, Mama și Papa. Aceștia duc o viață cu lipsuri, dar sunt o familie optimistă. Annemarie și Kirsti au mai avut o soră, Lise, care a murit într-un accident, chiar înainte cu două săptămâni de nunta sa cu Peter. Familia Rosen o are ca copil doar pe Ellen, o fată mititică cu părul brunet. Annemarie și Ellen sunt cele mai bune prietene și merg în fiecare zi împreună la școală, alături de Kirsti. Fiind anul 1943, în Danemarca, soldații germani erau stăpâni la fiecare colț de stradă. Aceștia generau frică și neliniște, mai ales copiilor. Aveau expresiile și vocile reci, chiar dacă voiau să pară drăguți.

  Într-o zi, un nasture de la haina lui Kirsti se desface și Annemarie este nevoită să se ducă la magazinul doamnei Hirsch, pentru a cumpără unul nou. Fata este surprinsă când vede magazinul închis, se întoarce acasă și îi comunică mamei sale, care devine îngrijorată. În acea seară, Peter vine acasă la familia Johansen. În sufragerie, băiatul vorbește cu Annemarie, cu mama și cu tatăl ei, despre închiderea magazinelor evreilor, ceea ce explica închiderea magazinului doamnei Hirsch.

  Peste câteva zile, urmează Anul Nou al evreilor, așa că familia lui Ellen ar trebui să sărbătorească, dar în acea seară, Ellen vine la familia Johansen. Iau cina împreună, dar toți par tensionați. După cină, Ellen, Annemarie și tatăl celei din urmă au o discuție serioasă. Adevăratul motiv pentru care Ellen stătea la ei era arestarea evreilor danezi. Părinții lui Ellen aveau să fie ajutați de Peter să se ascundă, iar Ellen va avea de jucat rolul de soră pentru Annemarie...

  PĂRERE

  Deși cred că pare o carte plictisitoare, nu este. Îmi transmite emoții și mă face să mă pun în pielea personajelor. Sunt curioasă ce se va întâmpla mai departe.



  

  



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Recenzie "Roșu, alb & sânge albastru" de Casey McQuiston

                                   Recenzie "Roșu, alb & sânge albastru" de Casey McQuiston    Alex Claremont-Diaz este fiul p...