duminică, 28 februarie 2021

Sfârșitul cărții "Crenshaw" de Katherine Applegate - povestire și părere

                          Sfârșitul cărții "Crenshaw" de Katherine Applegate - povestire și părere

  Carte: "Crenshaw"

  Autor: Katherine Applegate

  Editura: "Arthur"

  Am terminat cartea "Crenshaw". A fost o carte cu momente amestecate, diverse, care m-au făcut să trăiesc cartea din plin, dar mai multe informații voi scrie mai jos.

  POVESTIRE

  După cum știm, familia tânărului Jackson se află într-o situație grea din punct de vedere financiar, așa că ei hotărăsc să își vândă aproape toate bunurile din casă. Ulterior, proprietarul apartamentului în care stăteau cu chirie eliberează un document pentru evacuarea apartamentului. Cu o zi înainte de evacuare, Jackson se simte copleșit de ce se întâmplă. Știa că familia sa va trăi în condiții grele. În acea zi, băiatul vorbește cu Marisol și îi spune totul despre Crenshaw. Chiar la momentul în care cei doi vorbeau, Jackson vedea motanul uriaș. În seara acelei zile, Jackson stă pe iarbă și poartă o conversație cu Crenshaw despre prietenii imaginari și rolul lor. În noaptea respectivă, Jackson are un coșmar și se trezește cu Crenshaw lângă el. Băiatul nu voia să mai trăiască cum a trăit în microbuz cu familia sa, așa că s-a apucat să scrie o scrisoare în care își anunța familia că va locui la Marisol pentru o perioadă. Era foarte hotărât și determinat, dar întâmplarea a făcut ca sora lui să îl oprească. Cei doi au citit dintr-o carte până au adormit.

  Dimineața următoare, Jackson se trezește în mijlocul tuturor - Crenshaw, Aretha, Robin care încă dormea, mama și tatăl lui. Părinții îi citiseră scrisoarea și au încercat să vorbească cu fiul lor printre lacrimi. Cei trei au hotărât să fie sinceri unul cu altul în orice situație. Mai mult decât atât, familia a beneficiat de oferta unui cunoscut de a locui temporar într-un apartament vechi și un loc de muncă pentru tatăl băiatului. Starea familiei nu era atât de bună, dar erau recunoscători că aveau un acoperiș deasupra capului. După atâtea experiențe extenuante și apariții ciudate ale prietenului său imaginar, Jackson nu mai voia să scape de Crenshaw, lucru pe care îl dorea arzător în trecut. Cu ajutorul lui a trecut peste greutăți, fiind o parte din el, în mod inconștient.

  PĂRERE

  Ultimele pagini ale acestei cărți au fost fascinante. La un moment dat, am fost atât de cuprinsă de moment, încât ochii mi se mișcau neîntrerupt pe pagină și răsuflarea îmi era tăiată. De asemenea, a fost o încărcătură de emoție foarte mare care m-a surprins. Privind cartea de sus, mi se pare interesantă relația om - prieten imaginar. Jackson era un băiat care se baza pe fapte, cu o personalitate rece. Cu toate acestea, a fost copleșit de atâtea momente grele, iar atunci când nu se putea controla, apărea Crenshaw. Era ca un colac de salvare, ca o reacție a sistemului nervos atunci când ne aflăm în pericol. De fapt, Jackson vorbea cu subconștientul său, care l-a ghidat în tot acest timp.



duminică, 21 februarie 2021

"Crenshaw" de Katherine Applegate - capitolele 32 - 40 - povestire și părere

                        "Crenshaw" de Katherine Applegate - capitolele 32 - 40 - povestire și părere

  Carte: "Crenshaw";

  Autor: Katherine Applegate;

  Editura: "Arthur";

  Azi voi vorbi despre următoarele 9 capitole ale acestei cărți. Se apropie finalul și eu presupun că în următoarele pagini va avea loc un moment de intrigă, un moment major, care va face totul ușor dar greu de înțeles în același timp. Asta este teoria mea. 👀

  POVESTIRE

  Ne reîntoarcem în prezent, unde familia lui Jackson are din nou probleme financiare. Jackson se simte încolțit de probleme, dar este nemulțumit că nu le poate rezolva. El nu își putea ajuta semnificativ familia, nu putea să controleze aparițiile lui Crenshaw. Familia trebuia să se mute, departe de data asta. Marisol, prietena băiatului era foarte dezamăgită și emoționată căci ajunsese să țină la Jackson. 

  Băiatul se afla într-o stare ciudată, o stare de monotonie, frică (sau ca și cum ar fi fost un "somnambul treaz", aș zice eu). Această stare l-a făcut pe băiat să mintă și să fure, două lucruri care i s-au părut grele căci nu le mai făcuse până acum atât de des. 

  Jackson l-a văzut pe Crenshaw la un magazin de televizoare și electrocasnice. Se uita la un meci de fotbal cu tatăl său, iar unul dintre comentatori se transformase în pisică. După câteva zile, băiatul a vorbit cu Marisol despre prietenii imaginari. Fata avusese unul când era mai mică, dar nu se mai întorsese, ca în cazul lui Jackson. În urma discuției, băiatul nu a aflat prea multe.

  PĂRERE

  Aș fi vrut ca cartea să aibă enunțuri mai elaborate și conversații mai lungi. Cât despre conținut, cartea este la fel de interesantă și plină de neprevăzut.


 

  

duminică, 7 februarie 2021

"Crenshaw" de Katherine Applegate - capitolele 24 - 31 - povestire și părere

                       "Crenshaw" de Katherine Applegate - capitolele 24 - 31 - povestire și părere

  Carte: Crenshaw

  Autor: Katherine Applegate

  Editura: Arthur

  Am revenit cu o nouă postare despre această carte. Voi schimba puțin tactica de a povesti pe scurt întâmplările din carte, căci unele capitole sunt scurte, respectiv voi scrie pe scurt ce s-a întâmplat în intervalul capitolelor 24 - 31, ca un text.

  RECAPITULARE:

  După cum știm, Jackson cu familia sa se aflau într-un impas în legătură cu situația lor financiară. În trecut, familia lor a locuit pentru o perioadă de timp în microbuz din același motiv. Atunci, ei trăiau momente grele, dar aveau o mică speranță că vor reveni la normal. Pe lângă asta, după patru zile după ce se mutaseră în microbuz, familia a rămas fără bani, fiindcă au fost furați.

  POVESTIRE:

  Pentru a face rost de bani, tatăl lui Jackson s-a hotărât să cânte pe stradă. Și-a făcut o pancartă din carton pe care a scris cu majuscule: "MULȚUMESC". Prima sa încercare a fost într-o intersecție, lângă un magazin Starbucks. A cântat acolo până când a început ploaia, apoi a intrat în microbuz și a început să numere banii. Făcuse șapte dolari și niște mărunțiș. În aceeași zi, Jackson s-a gândit să îi facă tatălui său o pancartă nouă pentru zilele următoare, deoarece prima fusese udată de ploaie. După ce a confecționat-o, i-a arătat-o tatălui său. Desenase un pește și scrisese "MAI BINI AȘ PISCUI". Tatăl a ieșit din microbuz, afară încă era ploaie, și a început să plângă. A doua zi, bărbatul a cântat în aceeași intersecție, dar de această dată a făcut cincizeci și sașe de dolari și optzeci și trei de cenți.

  În seara următoare, Jackson a avut o întâlnire destul de scurtă cu Crenshaw, în timp ce era la picnic cu familia sa, întins pe un petic de iarbă. Cei doi doar s-au salutat cu: "Miau!"

  După paisprezece săptămâni de locuit în microbuz, familia lui Jackson strânsese destui bani pentru a se muta într-un apartament. Asta însemna o școală nouă și prieteni noi pentru Jackson, căci noul lor cămin era la vreo șaptezeci de kilometri de casa lor veche. În prima zi de școală, Crenshaw l-a însoțit pe Jackson, dar a dispărut după ce a întâlnit-o pe Marisol, noua lui prietenă.

                                                  SFĂRȘITUL PĂRȚII A DOUA

  PĂRERE: Aceste capitole au fost emoționante și pe mine m-au făcut să mă întreb despre momentele în care Crenshaw apare și care este semnificația lor. 



 

   

 

  

  

Recenzie "Roșu, alb & sânge albastru" de Casey McQuiston

                                   Recenzie "Roșu, alb & sânge albastru" de Casey McQuiston    Alex Claremont-Diaz este fiul p...