duminică, 28 martie 2021

"Minciuni și spioni" de Rebecca Stead - capitolele 18 - 25 - povestire și părere

                   "Minciuni și spioni" de Rebecca Stead - capitolele 18 - 25 - povestire și părere

  Carte: Minciuni și spioni

  AutorRebecca Stead

  Editura:  Arthur

  POVESTIRE:

  Batjocura colegilor de clasă asupra lui Georges continuă. Acum, Georges îi consideră prieteni doar pe Bob English, colegul lui de bancă în ora de științe, și pe Safer. Într-o sâmbătă, Safer și Georges pun la cale a doua intrare prin efracție în casa Domnului X. Pentru început, a intrat doar Safer, mai apoi intrând și Georges, crezând că prietenul lui este în pericol, dar se înșelase. Cei doi au ieșit repede din apartament, Georges supărându-se pe Safer pentru comportamentul său imatur. 

  Supărarea băiatului nu a durat prea mult, căci la scurt timp, băieții au plănuit a treia intrare în casa Domnului X. Georges stătea de șase de la el din apartament, uitându-se pe ecranul interfonului a cărui cameră bate pe holul cu pricina. La un moment dat, băiatul zărește un bărbat îmbrăcat în negru, cu o valiză. Un bărbat așa cum îl descrisese Safer pe Domnul X. Disperat, Georges a făcut orice să tragă de timp, vorbind cu acel domn. Nu a putut să mai lungească vorba și bărbatul a intrat în apartament. Acela era Domnul X. Crezând că Safer se află acolo, Georges este neliniștit, dar se calmează și merge la apartamentul familiei lui Safer. În sufragerie, îl vede pe prietenul său. A scăpat din apartamentul Domnului X? Nu ar fi avut cum. De fapt, totul fusese o înscenare de la început - și intrările anterioare și tot. Georges realizează că a căzut în jocul lui Safer și pleacă mai supărat ca niciodată. I se confesează tatălui lui, care crede că legătura dintre cei doi băieți nu se termină aici.

  PĂRERE: Mi s-a părut uimitor cum acțiunea a luat o turnură radicală la care nu mă așteptam deloc. Nu este pentru prima dată când această carte mă surprinde, dar nu a mai făcut-o niciodată la această intensitate. Sunt foarte curioasă ce se va mai întâmpla.



  

duminică, 21 martie 2021

"Minciuni și spioni" de Rebecca Stead - capitolele 11 - 17 - povestire și părere

                   "Minciuni și spioni" de Rebecca Stead - capitolele 11 - 17 - povestire și părere

  Carte: Minciuni și spioni

  AutorRebecca Stead

  Editura:  Arthur


  POVESTIRE

  Georges o întâlnește pe mama lui Safer și pe fratele acestuia în ziua în care cinează împreună. În aceeași seară, cei doi băieți evoluează în crearea planului în legătură cu Domnul X. Safer îl învață pe Georges o tehnică de a afla dacă Domnul X este acasă sau nu, pentru a intra prin efracție în casa lui și a afla mai multe amănunte despre misteriosul om. 

  Următoarea zi, Georges vine iar în vizită acasă la Safer, unde se familiarizează cu mama băiatului, simțindu-se ca acasă. Când Safer li se alătură, îl strânge repede pe Georges de braț și îl conduce spre interfonul cu cameră, la care s-au mai holbat în trecut. Acolo, Georges îl întreabă pe Safer ce meserie are Domnul X. Băiatul nu îi dă un răspuns concludent, ci doar teorii. Una dintre ele este chiar macabră. Safer bănuiește că Domnul X rănește grav unii oameni și îi transportă în valizele sale.

  Mai târziu, Georges îl însoțește pe Safer la plimbatul câinilor vecinilor. Se opresc din drum la locul unde se aflau mașinile de spălat și uscătoarele de haine ale Domnului X, curioși să afle ce pot să găsească acolo pentru a înainta în investigația lor. Peste câteva momente, dau de o cheiță aurie care le pune multe semne de întrebare, care după părerea lui Safer, pot fi clarificate într-un singur mod - să intre în casa Domnului X. Această idee i se pare nebunească lui Georges, dar cedează. Prima încercare este un eșec. Ușa era închisă. Dar, după câteva analize asupra clenței, Safer își dă seama că ușa nu a fost închisă cu cheia, ci s-a închis automat când a fost trântită.

  Următoarea zi, cei doi băieți se întâlnesc și Safer se prezintă cu un card de credit, pentru a deschide ușa apartamentului Domnului X. Georges are din nou dubii, dar se hotărăște să se alăture planului lui Safer, supraveghind holul. Peste 7 minute tensionate, Safer se întoarce din gura leului. Cu noroc, acesta nu era acasă. Apoi, Safer îi comunică lui Georges ce a văzut: un fierăstrău ascuțit, o cadă foarte curată, alături de înălbitori și alte substanțe - foarte suspicios din punctul de vedere al lui Safer.

  PĂRERE: Îmi place că au început să aibă loc acțiuni mai intrigante, care mă fac să citesc pagini la rând. Mă cam plictisisem de paginile unde Georges merge la școală sau la restaurant, unde nu se întâmpla nimic special, așa că aceste acțiuni au salvat linia narațiunii.



  


duminică, 14 martie 2021

"Minciuni și spioni" de Rebecca Stead - capitolele 8 - 10 - povestire și părere

                     "Minciuni și spioni" de Rebecca Stead - capitolele 8 - 10 - povestire și părere

  Carte: Minciuni și spioni

  AutorRebecca Stead

  Editura:  Arthur

  POVESTIRE

  După cum știm, personajul principal al acestei cărți, Georges, face cunoștință cu un băiat pe nume Safer și sora sa, Candy, doi copii din noul bloc al băiatului. Aceștia se întâlnesc și vorbesc despre un club de spioni, care îl are ca țintă pe Domnul X - un bărbat din blocul lor. Întâlnirile lor trebuie păstrate pentru ei, căci nimeni nu trebuie să afle "treburile lor murdare".😁

  În consecință, Georges pretinde în fața tatălui său că nimic nu s-a întâmplat, și merg împreună la un restaurant chinezesc unde mănâcă prăjituri cu răvaș și alte meniuri chinezești. În seara aceea, Georges se pune în pat și simte ceva sub perna sa. Bagă mâna pentru a afla ce este acolo și zărește un bilețel lăsat de Safer în legătură cu o nouă întâlnire.

  Ziua următoare,  Georges se duce în apartamentul familiei lui Safer, unde stau de vorbă despre spionaj și cum Georges este încă într-o perioadă de acomodare cu această lume a spionilor. Apoi, Safer îl conduce pe Georges la un fel de interfon care avea o cameră care permitea să vezi cine trece prin zona respectivă. Cei doi băieți se holbează la acel ecran pentru mult timp, dar la un moment dat, Safer îl vede pe Domnul X (Georges adormise). După ce sesiunea de holbat se termină, băieții își iau rămas bun, iar Safer spune că îl va ține la curent pe Georges despre următoarea lor întâlnire.

  PĂRERE :  Până acum, nu am nimic de reproșat acestei cărți, doar că se regăsesc foarte multe detalii care pot fi obositoare din când în când. Aș vrea să fie mai multă acțiune principală.



duminică, 7 martie 2021

"Minciuni și spioni" de Rebecca Stead - primele impresii și rezumatul primelor 6 capitole

          "Minciuni și spioni" de Rebecca Stead - primele impresii și rezumatul primelor 6 capitole

  Carte: Minciuni și spioni

  Autor: Rebecca Stead

  EdituraArthur

  Personal, mi-au plăcut documentarele, filmele și cărțile despre lumea spionilor din totdeauna. Nu sunt foarte experimentată, întrucât am citit doar două cărți pe această temă, dar îmi place ideea de lucruri secrete, realizate în moduri în care nu te aștepți. Cărțile pe care le-am citit au fost Harriet spionează de Louis Fitzhugh și Misterul steluțelor aurii, care nu are un autor exact. Ambele le-am citit cu mult timp în urmă, fiind cărți recomandate copiilor mai mici, dar subiectele lor mi s-au părut interesante la vremea aceea. Când am văzut această carte, am citit titlul și mica introducere de pe spatele ei, apoi am decis să fie următoarea carte pe care o citesc.

  REZUMATUL CAPITOLELOR 1-6

  Un băiat pe nume Georges, este un elev în clasa a VII-a care e batjocorit de colegii săi constant. Din câte am citit până acum, pare un personaj fără prea multă energie. De curând, părinții săi au vândut casa în care locuiau și urma să se mute la bloc. Era vineri. Duminică era ziua mutării. Deși lui Georges îi plac zilele de vineri, de data asta era trist. Tatăl lui nu mai lucra, mama sa era asistentă și era mereu obosită și urma o schimbare majoră în viața lor. Vine ziua de duminică și Georges și tatăl său încep procedeul de aranjat obiectele în noul lor cămin (mama băiatului era la spital, lucra). După câtva timp, cei doi se coboară la subsolul blocului să ducă gunoiul. Totul era sinistru și vechi. Acolo se puteau observa două uși. Pe una dintre ele scria "ADMINISTRATOR", iar pe cealaltă se afla un afiș pe care scria "ÎNTÂLNIRE CLUBUL SPIONILOR - ASTĂZI!". Georges și tatăl său au crezut că afișul respectiv era vechi, dar au găsit în jur un creion și au scris pe afiș: "La ce oră?", mai mult pentru distracție. Nu credeau că vor primi un răspuns. Când Georges coboară iar la subsol, vede că pe afiș a apărut ceva nou: "13.30?", iar băiatul a scris: "OK".

  La ora stabilită, Georges coboară la subsol fără să știe la ce să se aștepte. Acolo vede o fată pe nume Candy care pretinde a fi un spion. Apoi, li se alătură fratele lui Candy, Safer, care o plătește pe sora sa cu un dolar. Georges ezită și încearcă să plece de acolo, dar Safer îl oprește. Cei doi băieți intră într-o cameră și au o conversație tensionată. La un moment dat, Safer divulgă prima misiune a Clubului Spionilor - Domnul X - după spusele lui Safer, aveau de făcut ceva necurat, dar nu dă mai multe detalii. Îl sfătuiește pe Georges să nu menționeze nimănui întâlnirea lor, așa că Georges urcă în apartament cu o figură dezamăgită, mințindu-l pe tatăl său că întâlnirea mult așteptată nu a avut loc.

  PRIMA IMPRESIE 

  Această carte pare foarte misterioasă și interesantă, are foarte multe descrieri detaliate de obiecte și oameni, ceea ce te face să îți creezi o imagine concretă a mediului în care se desfășoară acțiunea. Pentru început, nu am nicio nemulțumire, chiar îmi place foarte mult cum a debutat cartea și aștept cu nerăbdare să văd ce pregătesc următoarele pagini.


 
 

Recenzie "Roșu, alb & sânge albastru" de Casey McQuiston

                                   Recenzie "Roșu, alb & sânge albastru" de Casey McQuiston    Alex Claremont-Diaz este fiul p...